Goodyear anunță un model demonstrativ de anvelopă realizată 90% din materiale sustenabile, deja aprobată pentru șosele

Anvelopa Goodyear din 90% materiale sustenabile

În 2023, există planuri setate deja pentru a produce și lansa pe piață o anvelopă din materii prime până la 70% sustenabile.

Compania Goodyear Tire & Rubber a dezvăluit un model demonstrativ de anvelopă realizată 90% din materiale sustenabile. Acest produs demonstrativ a trecut deja toate testele pentru omologare, cât și probele interne Goodyear.

În teste, modelul demonstrativ a arătat o rezistență redusă la rulare, în comparație cu o anvelopă realizată din materiale tradiționale. O rezistență mai mica la rulare înseamnă că acest produs demonstrativ are potențialul de a contribui la reducerea consumului de combustibil și a amprentei de carbon.

În plus, după ce în ianuarie 2022 Goodyear și furnizorii săi de materie primă au anunțat că au capacitatea să producă o anvelopă demonstrativă realizată din 70% materiale sustenabile, planurile sunt să lanseze pe piață o astfel de anvelopă în 2023, folosind până la 70% materiale sustenabile în componența acesteia. Cei interesați să achiziționeze produsul se pot înscrie aici pentru a afla noutăți: Goodyear.com/SustainableMaterialTire.

Producerea unei anvelope din 90% materiale sustenabile va însemna o colaborare și mai strânsă cu furnizorii companiei, pentru a identifica cantitatea acestor materii prime inovatoare necesare pentru producție la scară largă.

„Continuăm să facem progrese în atingerea obiectivului nostru de a lansa prima anvelopă realizată 100% din materiale sustenabile din industrie, până în 2030”, a declarat Chris Helsel, Senior Vice President, Global Operations and Chief Technology Officer. „Ultimul an a fost crucial pentru atingerea acestui obiectiv. Am explorat noi tehnologii, am identificat oportunități pentru colaborări viitoare și ne-am bazat pe tenacitatea echipei noastre, nu doar pentru a demonstra capacitatea de a produce o anvelopă din 90% materiale sustenabile, dar și pentru a scoate pe piață un produs realizat din până la 70% materiale sustenabile chiar anul acesta. Echipa noastră demonstrează că inovează constant și că este dedicată construirii unui viitor mai bun.”

Anvelopa demonstrativă din 90% materiale sustenabile – 17 ingrediente în 12 componente diferite

Acest produs realizat din 90% materiale sustenabile include 17 ingrediente folosite în 12 dintre componentele anvelopei, inclusiv:

  • Carbonul negru, folosit în producția de anvelope pentru consolidarea materialelor și pentru creșterea duratei de viață, este obținut în mod tradițional prin arderea produselor pe bază de petrol. Anvelopa demonstrativă Goodyear realizată din 90% materiale sustenabile conține patru tipuri de carbon negru care sunt produse prin arderea metanului, a dioxidului de carbon, a uleiurilor vegetale și prin piroliza cauciucurilor uzate.
  • Folosirea uleiului de soia în componența acestei anvelope demonstrative ajută la menținerea pliabilității cauciucului în condiții de temperaturi fluctuante. Uleiul de soia este o resursă bio care ajută Goodyear să reducă folosirea produselor pe bază de petrol. Deși aproape 100% din planta de soia este folosită în industria alimentară și în cea a hranei pentru animale, există un surplus de uleiuri care poate fi folosit în alte industrii.
  • Dioxidul de siliciu este un ingredient folosit adesea în producția de anvelope pentru îmbunătățirea aderenței și reducerea consumului de combustibil. Produsul demonstrativ are în componența sa dioxid de siliciu obținut din procesul de descompunere a cojilor de orez (RHA silica), un produs secundar al procesării orezului, care de cele mai multe ori este aruncat.
  • Poliesterul este obținut din reciclarea sticlelor de plastic, prin reconversia în componente chimice de bază și apoi transformarea în fibre tehnice de poliester folosite în realizarea plasei ce susține anvelopa.
  • Rășinile sunt folosite pentru îmbunătățirea tracțiunii. În cazul acestei anvelope demonstrative, rășinile pe bază de petrol sunt înlocuite cu rășini regenerabile de pin.
  • Pentru armarea anvelopelor radiale se folosesc pânza și cordoanele de oțel. Anvelopa demonstrativă folosește pânză și cordoane realizate din oțel cu un conținut reciclat ridicat.
  • Acest tip de oțel este produs în cuptoare metalurgice cu arc electric, prin procesul EAF (electric arc furnace). Utilizarea acestui proces permite producția de oțel cu un consum redus de energie și cu un conținut de material reciclat ridicat. Procesul EAF oferă potențialul unor emisii de gaze cu efect de seră reduse, în comparație cu oțelul produs prin metode tradiționale.
  • Polimeri certificați ISCC, obținuți din materii prime bio și bio-circulare se găsesc de asemenea în componența anvelopei.

Tranziția către materiale sustenabile este vizibilă în multe dintre cele mai recente game de produse Goodyear. În prezent, opt linii de produse, cât și câteva modele realizate pentru curse, folosesc ulei de soia. În plus, Goodyear și-a dublat cantitatea de RHA silica folosit în produsele sale, începând cu anul 2018. Odată cu introducerea unei anvelope cu un conținut de până la 70% materiale sustenabile, Goodyear demonstrează că sunt cu adevărat devotați construirii unui viitor mai bun, acoperind totodată cererea pieței.

*Un material poate fi numit sustenabil dacă este obținut din materii prime bio/regenerabile sau dacă poate fi produs prin alte procedee sustenabile, prin care se poate conserva consumul de resurse și/sau se pot reduce emisiile gazelor cu efect de seră.

**Anvelopa realizată din 90% materiale sustenabile are caracter demonstrativ, ceea ce înseamnă că Goodyear au demonstrat că au capacitatea să scoată pe piață un produs cu un conținut ridicat de materiale sustenabile.

Despre Goodyear

Goodyear este una dintre cele mai mari companii de anvelope din lume. Are aproximativ 72.000 de angajați și își fabrică produsele în 57 de unități din 23 de țări din întreaga lume. Cele două centre de inovare ale sale din Akron, Ohio și Colmar-Berg, Luxemburg, dezvoltă produse și servicii de ultimă generație care stabilesc standardul de tehnologie și performanță al industriei. Pentru mai multe informații despre Goodyear și produsele sale, accesați www.goodyear.com/corporate.

Sursa: Goodyear Romania

Post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

X