Sfatul expertului: Păstrarea calmului în caz de acvaplanare

Acvaplanare

Se spune că acvaplanarea este unul dintre cele mai periculoase fenomene care au loc în trafic, toamna. Cu toate acestea, mulți șoferi nu știu să îl contracareze.

Nokian Tyres publică rezultatele unui studiu potrivit căruia toamna șoferii consideră că cele mai mari riscuri în trafic sunt depășirile periculoase, nepăstrarea distanței corespunzătoare față de vehiculul precedent, acțiunile neașteptate ale celorlalți șoferi, viteza excesivă și acvaplanarea. Riscul acvaplanării este cât se poate de real în special în timpul ploilor torenţiale abundente. Anvelopele de calitate și presiunea corectă a pneurilor reduc acest risc, însă cel mai important lucru este ca şoferii să îşi păstreze calmul şi să reacţioneze în mod corespunzător.

Când mașina începe să derapeze pe pelicula de apă creată pe carosabil, șoferul nu trebuie să frâneze. În schimb acesta trebuie să apese ambreiajul și să ridice piciorul de pe pedala de accelerație pentru a reduce viteza. De asemenea este important să mențină traiectoria mașii în direcția de deplasare. Dacă roțile sunt virate mult dreapta sau stânga, odată cu recăpătarea aderenței există riscul unei schimbări bruște de direcție la care șoferul este în imposibilitate de a reacționa. În plus, șoferul nu trebuie să accelereze pe parcursul producerii fenomenului de acvaplanare”, spune Matti Morri, Director Tehnic Serviciul Clienți la Nokian Tyres.

În orice caz, în timpul precipitațiilor abundente, singura abordare corectă rămâne reducerea vitezei pentru a putea permite canelurilor anvelopei să elimine apa dintre carosabil și pneu. De asemenea, importantă este și menținerea presiunii din cauciucuri la valorile corecte. O presiune mai scăzută decât valoarea normală crește riscul acvaplanării și are un efect advers asupra manevrabilității și durabilității anvelopei. În cazul mașinilor foarte încărcate, șoferii trebuie să mărească presiunea din cauciucuri cu 10-15% față de valoarea uzuală. De asemenea, legea prevede că limita de uzură maxim admisă a profilului anvelopei este de 1.6 mm pentru cauciucurile de vară și de 4 mm pentru cele de iarnă, însă riscul de acvaplanare este foarte mare la acest grad de uzură. Nokian Tyres recomandă o limită de uzură a profilului de maxim 4 milimetri independent de anotimp.

Unul dintre cei mai importanți factori este însă calitatea anvelopelor de vară sau de iarnă. Spre exemplu, anvelopele din linia Nokian SUV, printre cele mai bune cauciucuri de vară conform testului AutoBild Allrad (4/2015), au început să derapeze pe pelicula de apă la viteza de 85.0 km/h, în timp ce la cele mai slabe cauciucuri acvaplanarea s-a resimțit la viteza 80.1 km/h. Anvelopele de iarnă produse de Nokian Tyres sunt concepute  pentru o experiență la volan pe timp de iarnă fără nici un fel de probleme, cu atât mai puțin acvaplanare.

Cum să eviți acvaplanarea

  • Trebuie să reduci viteza pe timp ploios; nici măcar anvelopele noi nu pot împiedica producerea efectului de acvaplanare dacă viteza este prea ridicată.
  • Verifică uzura anvelopelor tale – trebuie să ai un indice de uzură de cel puțin patru milimetri.
  • Verifică presiunea pneurilor, deoarece presiunea extrem de redusăcrește foarte mult riscul de acvaplanare.
  • Ocolește șanțutile pline cu apă care se formează pe șoselele principale.

Cum să reacționezi la acvaplanare

  • Rămâi calm!
  • Apasă ambreiajul și ridică piciorul de pe pedala de accelerație pentru a reduce viteza.
  • Nu vira stânga-dreapta, ci păstrează direcția de deplasarea până la recăpătarea aderenței.
  • Nu frâna sau accelera pe parcursul derapajului, căcă riști săreduci și mai mult aderența.

Despre Nokian Tyres

Nokian Tyres a fost fondată în 1988, însă își are rădăcinile în anul 1898, când a fost înființată Suomen Gummitehdas Oy sau Fabrica de cauciuc finlandeză. Compania este cel mai nordic producător de anvelope din lume. Promovează și facilitează șofatul în siguranță, în condiții exigente. Anvelopele inovatoare pentru autoturisme de pasageri, camioane și mașini grele, sunt comercializate în special în zonele cu zăpadă, împădurite, și cu condiții de șofat dificile din cauza anotimpurilor schimbătoare.

În 2015, cifra de afaceri netă a companiei a fost de aproximativ 1,4 miliarde euro, iar la finalul anului numărul angajaților a fost de 4.400. Acțiunile Nokian Tyres sunt listate la bursa Nasdaq Helsinki. Unitățile de producție se află în Finlanda și Rusia. La sediul central din Nokia, Finlanda, are loc dezvoltarea centralizată a produselor, sunt finalizate prototipurile și sunt efectuate testele. Toate produsele sunt dezvoltate conform obiectivelor de siguranță durabilă și de respectare a mediului pe parcursul întregului ciclu de viață al produsului. Sediul central al Nokian Tyres se află în Nokia, Finlanda, iar sediul european este la Praga.

Sursa: Adriana Brutaru, Account Manager MCCANN PR

Post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

X